Tunnetko tarinan Jekyllistä ja Hydestä? Kyseessä on tunnettu klassinen kertomus hyvän ja pahan kamppailusta ihmismielessä.

Tarina menee niin, että arvostetulla tohtori Jekyllillä on tukahdutettu alter ego herra Hyde, joka ei tunne myötätuntoa tai katumusta pahoista teoistaan. Herra Hyde on pahuuden ilmentymä, joka herättää kauhua muissa ihmisissä.

Se, mikä Jekyll-Hydessa on korostettua hyvän ja pahan vastakkain asettelua, on nähtävissä meissä kaikissa ihmisissä hyvinä ja huonoina puolina.

Se, mitä ei kohdata painuu mielen kellariin ja muuttuu sitäkin pimeämmäksi. Tämä on ihan peruspsykologiaa.

Jos yritämme olla pelkästään hyviä, käännämme katseemme pois huonoilta puoliltamme. Koska emme kykene kohtaamaan niitä, tulemme työntäneeksi ne mielemme kellariin. Jos kuvittelemme, voivamme kahlita ne kellariin ja visusti piiloon, luulomme on väärä.

Otetaanpa valaiseva esimerkki:

Jos haluamme aina miellyttää muita, olla kilttejä tyttöjä ja poikia, emmekä koskaan avoimesti ilmaise mielipahaamme epäasiallista käytöstä kohdatessamme, teemme järkyttävän karhunpalveluksen toiselle ja samalla hylkäämme täysin itsemme.

Mitä tästä seuraa? Pidemmällä tähtäimellä katkeruutta ja se on todella myrkyllinen motivaattori.

Kun emme uskalla ilmaista itseämme suoraan, me helposti katkeroidumme. Katkeruus elää kellarissa eikä se suinkaan tyydy niihin neliöihin, vaan haluaa ilmentää itseään. Tällainen katkeruus ilmentää itseään mutkan kautta, epäsuorasti. Sen parhaita kavereita ovat vihjailu, kyräily, juonittelu ja manipulointi.

Kun yritämme niin kovasti käyttäytyä nätisti ja välttää pahoittamasta kenenkään mieltä, alamme kääntyä itseämme vastaan. Haluamme ajatella olevamme vain kiltti ja miellyttävä Jekyll, mutta kellarissa asuva katkera Hyde löytää kyllä tiensä ulos ja se ei jätä siistiä jälkeä taakseen.

Mistä syystä emme saa kellarimme ovea teljettyä lukkoon? Siitä syystä, että kaikki se, mitä emme kykene hyväksymään itsessämme, pyrkii löytämään tiensä ulos, koska sillä on tarve tulla nähdyksi.

Jos et kykene kohtaamaan katkeruuttasi ja sen aiheuttamia toimintatapojasi, tulet aina olemaan pimeiden puoltesi vanki.

Jokaisella ihmisellä on sekä hyviä ja huonoja puolia ja kaikilla meillä on jotain kellareissamme. Älä siis huoli, olemme kaikki samassa veneessä.

Mitä enemmän uskallamme raottaa tietoisesti kellarimme ovea ja kohdata sisäiset Hydemme ja mörkömme, sitä enemmän annamme niille myös hyväksyntää ja niiden voima vähenee.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa?

Kun jokin tilanne herättää sinussa epämiellyttäviä tunteita, ehkä sinua loukkaa jokin mitä toinen sanoo, mutta et syystä tai toisesta kuitenkaan ilmaise sitä avoimesti, sinulla on useita vaihtoehtoja käytössäsi.

  1. Kirjoita ylös mitä tapahtui. Mitä tuo toinen sanoi tai teki, mikä sinua loukkasi. Kirjaa ylös kaikki mahdolliset ikävätkin ajatukset mitä sinulla on tuohon tilanteeseen/ihmiseen liittyen ja strategiat, joita sinulla tulee mieleen tilanteen käsittelemiseksi! Suunnitteletko kenties kahden viikon mykkäkoulua? Vai aiotko sulkea kyseisen ihmisien kokonaan elämästäsi? Muista olla rehellinen!
  2. Kirjoita sitten ylös tunteet, joita sinulla tuon tapahtuman seurauksena nousi pinnalle.
  3. Kirjoita ylös, mitä sinä tuossa hetkessä olisit tarvinnut. Olisitko ehkä kaivannut luottamusta siihen, että voit ilmaista itseäsi rehellisesti ilman, että siitä seuraa yhteyden katkeaminen välillänne? Tai olisitko ehkä kaivannut kunnioitusta?
  4. Katso nyt mitä olet kirjoittanut ja ole armollinen itsellesi! Voit ehkä huomata, että strategioittesi taustalla on inhimillisiä tunteita ja tarpeita.
  5. Toimintakehoitus: kerro tuolle toiselle ihmiselle millaisia tunteita ja tarpeita sinulla heräsi tilanteesta. Puhu vain itsestäsi, älä syytä häntä mistään, eikä sinun tarvitse myöskään kertoa millaisia tuomitsevia ajatuksia tai strategioita pohdit. Kun toinen ihminen kuulee tunteemme ja tarpeemme ilman syytöstä, hänen on helpompi vastaanottaa palautteemme.

Kun todella kohtaamme itsemme armollisin ja hyväksyvin silmin, uskallamme kohdata myös vähemmän viehättävät puolet itsessämme. Voimme ymmärtää, että taustalla on täysin inhimillisiä tarpeita ja oivaltaa, että jos meille ei ole opetettu rakentavia tapoja ilmaista itseämme, käytämme toimintatapoja, jotka olemme oppineet. Syyllisyyden voi heittää romukoppaan. Kun kohtaamme oman keskeneräisyytemme, on meidän helpompi kohdata myös toisten keskeneräisyys. Huomaamme, etteivät kellarin Hydet nyt niin kovin pahoja olleetkaan.

Oletko sinä valmis kohtaamaan itsesi? Haluaisitko oppia pitämään puolesi ja saada välineitä ilmaista suoraan itseäsi rakentavalla tavalla? Jos vastasit kyllä, Omat rajat haltuun -valmennus on sinulle! Tutustu alla olevan linkin kautta:

https://lumisoul.fi/omat-rajat-haltuun/

Mikäli taas työyhteisössäsi on työtehtävien suorittamisvaikeuksia ja tarvetta oppia ottamaan vastuu omasta hyvinvoinnista ja omien rajojen asettamisesta, Hyvinvoiva työyhteisö -valmennus on sopiva ratkaisu. Tutustu alla olevan linkin kautta:

https://lumisoul.fi/hyvinvoiva-tyoyhteiso/